Goede voornemens

Zin in eten, blog januari 2016

Goede voornemens

Toch nog de allerbeste wensen voor 2016 en hopelijk wordt het vooral een gezond jaar voor jou en voor degene van wie je houdt.

Hoe heb jij de feestdagen beleefd? Was het leuk, gezellig, lekker? Voor mij is de kerst een van de mooiste tijden van het jaar. De lichtjes, warmte en gezelligheid heerlijk vind ik dat. De lichtjes zijn voor een deel nog steeds in huis en in de tuin. Kan er nog geen afscheid van nemen.

De meeste eetmomenten in het jaar heb ik onder controle. Verjaardagen gezonde hapjes en drankjes zijn geen enkel probleem. Visite krijgt vaak bananenbrood uit de vriezer of zelfgemaakte chocolaatjes. Maar de kerst blijft mijn “Suikerfeest”. Dan hoef ik even nergens rekening mee te houden en sta ik mij een paar weken gulzigheid toe. We kregen bezoek en die wilde ik niet alleen maar zelfgemaakt lekkers voorzetten. Schaaltjes en koekjestrommels zijn rijk gevuld. Dus je begrijpt de afgelopen kerst heel veel suiker in huis gehaald. Kerstkransen met en zonder chocolade, van die heerlijke schuimdingetjes met chocolade en chocoladekransjes met spikkels. Allemaal lekker en omdat ik altijd te veel haal blijft er dus ook te veel over. Mijn suikerverslaving laat het ook niet toe dat ik het weggooi dus heel veel zelf opgegeten.

Het resultaat na de feestdagen 2,5 kilo zwaarder en geen energie. Voor mij persoonlijk betekent het ook nog dat ik het leven niet als een mooie plaats ervaar. Somber en depressief. Dus 4 januari na alle goede wensen een prima moment om weer terug naar normaal te gaan. 10 dagen later zijn de extra kilo’s er weer af. Mijn “grauwsluier”  duurt wat langer. Dan moet de suiker eerst uit mijn binnenste verdwenen zijn.

Het meest positieve eraan is dat ik het eten van gezonde koolhydraten na 5 jaar als normaal ben gaan zien. De voordelen die deze manier van eten mij biedt geven mij ook de motivatie om daar weer naar terug te keren. Telkens weer. De kilo’s, die kan ik aan ook al ben ik blij dat ze weer weg zijn. Het verdwijnen van mijn goede humeur ………….. daar heb ik de meeste moeite mee en ik zal blij zijn als ik mijn innerlijke zon weer zal zien schijnen. Maar ook dat zal terug komen als ik mijn lichaam geeft wat het nodig heeft om te “ herstellen”.

En misschien dat de volgende kerst een suikerloze kerst zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *