Nieuwe voedingsadviezen Voedingscentrum

Zin in eten, blog

Nieuwe voedingsadviezen Voedingscentrum

 

De nieuwe voedingsadviezen van het Voedingscentrum waren de afgelopen weken herhaaldelijk in het nieuws. Het moet anders, het moet beter zegt ook nu het voedingcentrum.  Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat 62% van de mensen beter wilt leren koken. Meer met groenten en gezonder.  Voor mij gaan de richtlijnen nog niet ver genoeg maar een pad wordt  stap voor stap gelopen en dat geldt ook hiervoor. Ik ben blij met iedere stap die gezet wordt.

Vorige week was op de lokale radiozender een stelling: wordt u ook zo doodziek van al die voedingsadviezen. Dan moet ik mij inhouden om niet te gaan bellen. Want alleen de stelling al legt woorden in de mond bij mensen en speelt meer in op de emotie dan op je gezond verstand gebruiken. Natuurlijk reageerden veel mensen op deze stelling dat ze het hier mee eens zijn. Zelfs ik word wel eens moe van al die adviezen die de ether in geslingerd worden en voor mij is het mijn werk.

De stelling had beter kunnen zijn: wat wilt u doen om gezonder te gaan leven. Dan dwingt de stelling mensen tot nadenken. Want we weten allemaal dat zoals het nu gaat het niet goed gaat. Meer dan 5,5 miljoen mensen in Nederland hebben een of meer chronische ziekten en meer dan 1 miljoen mensen zijn diabetes. De prognose tot 2050 is dat 3 miljoen mensen dan diabetes hebben als we onze suikerinname niet drastisch gaan beperken. De suikerinname is nu 45 kg pp per jaar gemiddeld en is bijna verdubbeld ten opzichte van decennia geleden. Dit betekent onder andere dat ook heel veel mensen op steeds jongere leeftijd ziek zullen worden. Als je nu grootouders of ouders bent kan dit heel goed betekenen dat jouw kinderen en kleinkinderen ernstig ziek zullen worden door wat ze nu eten. En ik ken geen ouder of grootouder die dit voor zijn of haar kind wenst.

Los van het verdriet wat je hebt als jezelf of een van je naaste ziek wordt is een vraag die je kan stellen is: Kunnen wij ons dit veroorloven. We betalen anno 2016 al een eigen risico van 385 euro pp als jij 18 jaar of ouder bent. Heb je enig idee hoeveel eigen risico we in 2050 gaan betalen bij zo’n grote toename van mensen die ziek worden. En dan is het aantal chronische zieken nog niet eens meegenomen. Ik denk dat we dan wel eens 1500 euro of meer per persoon kunnen gaan betalen. Dat betekent voor heel veel mensen niet meer op vakantie kunnen of erger nog hun medische kosten of kosten voor levensonderhoud niet meer kunnen betalen. En besef dan ook dat medicatie alleen een acuut probleem oplost en vaak door bijwerkingen andere ziektes weer in de hand werkt. Er is nog nooit iemand gezonder geworden van langdurige dagelijkse medicatie. Iedere arts zal je vertellen dat je het beter kan voorkomen. Medicatie helpt de symptomen misschien maar geneest in heel veel gevallen niet.

Kunnen wij hier dan iets aan doen, hoor ik je denken. Ja, dat kan je. Meer groenten en fruit gaan eten, suiker en andere snelle koolhydraten uit je eten halen, meer gaan bewegen en zorgen dat er minder stress in je leven komt. Dat is de basisgedachte. En vandaar uit steeds meer stapjes nemen op een weg naar gezonder en bewuster leven. De knop moet om, bij jou, bij mij, bij de professionals, bij media, bij iedereen die kan helpen ons bewuster te maken dat het anders kan. Denken dat we kunnen blijven eten wat we nu eten, blijven drinken wat we nu drinken, blijven leven zoals we nu leven en dat dit zonder gevolgen blijft is een utopie. We zijn wat we eten (en drinken). En hoe eerder het besef komt dat het zo niet langer kan hoe beter het voor ons lichaam is. We hebben maar 1 lichaam en daar moet je heel zuinig op zijn als je wilt dat je gezond ouder wordt. En hoewel we tegenwoordig in een hele maakbare maatschappij leven waarin er van alles aan ons lichaam gesleuteld kan worden is het lichaam onvervangbaar. Zorg daarom voor je lichaam zoals je voor je nieuwe auto zou zorgen. Dan zouden we ineens een stuk verder komen.

Als jij het eens bent met de stelling dat je doodziek wordt van als die voedingsadviezen dan zou het heel goed kunnen dat je wel eens doodziek kunt worden van te veel ongezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *