Wat geef jij je kind?

Zin in eten,wat geef jij je kind?

Wat geef jij je kind?

Moeders (vrouwen) zijn van nature gekoppeld aan voeding. Nog voor je kind ter wereld komt beginnen je borsten al melk te geven. Ik weet nog hoe trots ik mij voelde toen ik voor het eerst natte borsten had. Als je kindje geboren is, wordt de baby voor het eerst aangelegd. De oergevoelens die er dan door je heen gaat….. Ik vind een voedende moeder ook een van de mooiste dingen om te zien en voor mij vind ik het niet walgelijk of niet van deze tijd zoals we steeds vaker horen. Er is niets natuurlijker dan je kind voeden voor een moeder of dat nu via de borst of via de fles is. Dat is altijd zo geweest, dat zal altijd zo blijven.

En dat gaat ook na de borstvoeding door. 62% van de vrouwen koken ten opzichte van 38% van de mannen. Koken is dus echt een vrouwending. Misschien hebben vrouwen daarom meer met voeding  dan mannen.

Omdat we van oudsher gemaakt zijn om te voeden reageren we dus ook veel directer op een hongervraag. Als je borsten nog melk zouden geven zouden ze acuut vol springen bij, mama, ik heb honger, mama mag ik wat eten, mama mag ik wat lekker, mama mag ik een ijsje. Je snapt waar ik heen wil. Als we geprogrammeerd zijn om aan de voedingsvraag te voldoen kunnen we ook niet makkelijk nee zeggen als ons kind om snoep en zoet vraagt. Want ons lichaam hoort nog steeds de baby die huilt om de melk.

Dus verkeren moeders eigenlijk altijd in spagaat. Want de smaak van zoet is de afgelopen 30 jaar verdubbeld en dan ben ik nog voorzichtig. Dat betekent dat wij naast de koek, snoep en gebak mede door de kant en klare voeding, frisdranken, zakjes en pakjes ook onze suikerinname extreem laten stijgen. Als jij nu moeder wordt dan heb je al een heel leven achter je waarin je niet anders gewend bent dan zoet te eten en dan zal je ook geen vragentekens meer zetten bij wat jij je kind zal geven. Want dat is toch normaal, maar het is niet normaal. We zijn als baby al gewend aan de smaak van zoet. Moedermelk is van nature zoet. Dus je kind zal de meeste sensatie krijgen bij zoete producten. Helaas zie ik in de winkelwagentjes van ook hele bewuste moeders producten voorbij komen waarvan ik weet dat er suiker in zit maar waarbij de moeder ongetwijfeld het gevoel heeft dat het product gezond is voor haar kind.

Wat wil jij voor je kind. We stellen alles in het werk om onze kinderen veilig te houden. Kijk alleen maar op tv hoeveel kinderen met of zonder hun ouders op drift zijn omdat hun omgeving niet veilig meer is. We houden onze kinderen extra in de gaten bij water of met verkeer. Dat zijn acuut gevaarlijke situaties. Maar als het gaat om wat er in de keukenkastjes te vinden is dan is dat een heel ander verhaal. Je kind langzaam maar zeker ongezond overvoeren door de ongelooflijke hoeveelheid suiker die het binnen krijgt mag. De stille stem in je dat je echt wel weet dat het ongezond is wordt overschreeuwd met ons moedergevoel de honger van je kind te stillen.

Een koekje moet kunnen, een snoepje moet kunnen, een flesje frisdrank moet kunnen. Maar ondertussen krijgen kinderen via voedingsmiddelen waarvan we niet eens meer kunnen zien wat er in zit al zoveel suiker binnen dat het echt niet meer gezond kan zijn.

 

Wat geef jij je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *